Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ένας μισθός επιπλέον για θέρμανση φέτος το χειμώνα…

Επιπλέον 1.000 με 1.500 ευρώ θα χρειασθεί να ξοδέψει από τη νέα χειμερινή σεζόν μια μέση οικογένεια για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αυτόν του κίνησης.
Τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος κατέληξαν οριστικά ότι ο ενιαίος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εξισωθεί στο 80% των επιπέδων του κίνησης, που σημαίνει ότι από τα 60 ευρώ σήμερα θα ανέλθει στα 330 ευρώ/ 1000 λίτρο.
Τι σημαίνει αυτό ; Ότι, με βάση τις σημερινές τιμές διυλιστηρίου, ο καταναλωτής θα πληρώσει επιπλέον 33,2 λεπτά / λίτρο (ειδικός φόρος συν ΦΠΑ). Σε τελικές τιμές, μαζί δηλαδή με ένα εύλογο περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες και τα πρατήρια, αυτό συνεπάγεται, ότι το πετρέλαιο θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου, προς 1,45- 1,50 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι, η διάθεσή του είχε ξεκινήσει προς 90 λεπτά το λίτρο, για να διαμορφωθεί γρήγορα πάνω από το ένα ευρώ. Έτσι με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μιλάμε για μια αύξηση της τάξης των 45-50 λεπτών (45%-50%) από πέρυσι.
Τι σημαίνει αυτό για μια μέση οικογένεια ; Ότι στην Αθήνα, όπου η μέση κατανάλωση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. για τους έξι πιο κρύους μήνες της χειμερινής σεζόν (Οκτώβριος-Μάρτιος) είναι γύρω στα 2.000 λίτρα, πέρυσι το κόστος ήταν 2.000 ευρώ (με τιμή το 1 ευρώ/ λίτρο). Φέτος, αναμένεται να ανέλθει στα 3.000 ευρώ (με 1,5 ευρώ/ λίτρο). Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος, όπου η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 3.000 λίτρα. Πέρυσι, μια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε 3.000 ευρώ, ενώ φέτος θα χρειασθεί να ξοδέψει 4.500 ευρώ.
Τι εναλλακτικές υπάρχουν
Φυσιολογικό είναι επομένως όλο και περισσότεροι καταναλωτές να στραφούν φέτος σε άλλες μορφές θέρμανσης. Τέτοιες είναι είτε οι παραδοσιακές, δηλαδή φυσικό αέριο και κλιματιστικά, είτε οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως ενεργειακά τζάκια, καθώς επίσης καυστήρες και σόμπες που καίνε πέλετ (δηλαδή υπολείμματα ξύλου).
Σχετικά με τη χρήση φυσικού αερίου, μετά και την επικείμενη εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, εκτιμάται ότι θα είναι φθηνότερη μέχρι και 30%, σύμφωνα με στελέχη της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής. Όσο για το κόστος εγκατάστασης ενός καυστήρα μαζί με τη σχετική υποδομή που απαιτείται, ανέρχεται σε 3.500-4.000 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία, ωστόσο χρηματοδοτείται από την ΕΠΑ μέσω ειδικών προγραμμάτων.
Τζάκια, σόμπες, πέλετ
Στις πρώτες επιλογές χιλιάδων καταναλωτών βρίσκονται επίσης οι σόμπες που καίνε πέλετ και τα ενεργειακά τζάκια, καθώς η χρήση τους είναι φθηνότερη έως και 50% έναντι του πετρελαίου. Πέρυσι το χειμώνα, ένα κιλό καυσόξυλα κόστιζε γύρω στα 19-20 λεπτά. Έτσι το κόστος για μια μέση οικογένεια, που για το τετράμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου χρειάζεται τρεις τόνους ξύλα, ανήλθε σε 600 ευρώ, αντί για 2.000 ευρώ αν έκαιγε πετρέλαιο.
Πολύ ανταγωνιστικό είναι επίσης το πέλετ. Ένα κιλό, κόστιζε πέρυσι κατά μέσον όσο 27 λεπτά. Ένας καυστήρας που καίει βιομάζα χρειάζεται περίπου 5.000 κιλά πέλετ, που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του πλήρωσε πέρυσι 1.350 ευρώ. Βέβαια, το κόστος μετασκευής ή εγκατάστασης νέων καυστήρων δεν είναι αμελητέο, και για μια διπλοκατοικία ανέρχεται σε 3.000-5.000 ευρώ, χωρίς να επιδοτείται, όπως συμβαίνει πανευρωπαικά. Όσο για τις σόμπες οι τιμές ποικίλουν. Τα αερόθερμα κοστίζουν μεταξύ 1.200-2.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και σόμπες που συνδέονται με σώματα του καλοριφέρ, και κοστίζουν ακριβότερα.

ΠΗΓΗ:ENERGYPRESS