Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΠΑ Προκήρυξη διαγωνισμών για τρεις ΕΠΑ

Στην προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την επιλογή στρατηγικών επενδυτών που θα αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευση των δικτύων φυσικού αερίου στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, προχώρησε πρόσφατα η ΔΕΠΑ.
Η διαδικασία των διαγωνισμών και η ίδρυση των τριών ΕΠΑ προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012.
Ειδικότερα, αναζητούνται επενδυτές με αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου, οι οποίοι θα συμμετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον 35% στο μετοχικό κεφάλαιο των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) που θα συσταθούν ανά περιφέρεια και θα έχουν το μάνατζμεντ της εταιρείας.
Οι υπόλοιπες μετοχές των ΕΠΑ θα ανήκουν στη ΔΕΠΑ.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2013, θα διαθέτουν ενεργοποιημένα δίκτυα φυσικού αερίου οι περιοχές: Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/ Σχηματάρι, Λαμία, Χαλκίδα, Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας, Κατερίνη, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη.
Εκτιμάται δε ότι ως το τέλος του 2015 το συνολικό μήκος των νέων δικτύων θα ξεπεράσει τα 1.300 χλμ., (από 447 χλμ. που είναι τα δίκτυα τα οποία έχει ήδη κατασκευάσει η ΔΕΠΑ) ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο περίπου 1.000.000 κάτοικοι.
Η ΔΕΠΑ έχει ήδη επενδύσει 148 εκατ. ευρώ στην κατασκευή δικτύων στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ τα επόμενα τρία χρόνια οι επενδύσεις από τις νέες ΕΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ., εκ των οποίων τα 43 αποτελούν ευρωπαϊκή ενίσχυση.

ΠΗΓΗ:ΘΕΡΜΟΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ