Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΠΑ: Πλήρως εξασφαλισμένος ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο

Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την τροφοδοσία όλων των πελατών της σε φυσικό αέριο περιλαμβανομένων των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης που καλύπτονται από τις αντίστοιχες ΕΠΑ, επισημαίνει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.
Όπως επισημαίνει η ΔΕΠΑ, κατά την περίοδο από τις 11 Ιανουαρίου 2012 μέχρι και σήμερα, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου, σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ για την Ελλάδα. Η ζήτηση αυτή, καλύπτεται απόλυτα με βάση τις μακροχρόνιες συμβάσεις τις οποίες έχει συνάψει η ΔΕΠΑ, με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική Botas η οποία προμηθεύει τη ΔΕΠΑ με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, την αλγερινή Sonatrach και τις συμβάσεις για υγροποιημένο αέριο από την ελεύθερη αγορά.
Την περίοδο της πολύ υψηλής ζήτησης, υπήρξε ταυτόχρονα σταδιακή μείωση παροχής αερίου από τη Τουρκική BOTAS η οποία και τελικά διέκοψε τη παροχή στις 18 Ιανουαρίου επιτείνοντας το πρόβλημα. Την επομένη ημέρα η τουρκική εταιρία επικαλέστηκε λόγους «ανωτέρας βίας» για τη διακοπή της παροχής από τις 19 Ιανουαρίου και μετά.

Η ΔΕΠA κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να εξαλείψει κάθε πιθανότητα προβλήματος στην παροχή αερίου προς τους πελάτες της.

Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΠΑ προέβη στις εξής ενέργειες:

α) αύξηση των ημερήσιων προμηθειών ρωσικού αερίου πάνω από το συμβατικό μέγιστο έως και 31 Ιανουαρίου κατόπιν συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom.

β) Συμφωνία με την Αλγερινή Sonatrach για επίσπευση του προγραμματισμένου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και παράδοσή του στις 25 Ιανουαρίου και

γ) διασφάλιση δύο πρόσθετων φορτίων ΥΦΑ (από την ελεύθερη αγορά) αξιοποιώντας τις συνεργασίες τις οποίες η ΔΕΠΑ έχει επί σειρά ετών. Τα φορτία αυτά ήδη παρελήφθησαν, το πρώτο τη Κυριακή 22 Ιανουαρίου και το δεύτερο την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Με τις ενέργειες αυτές και παρά τα επίπεδα ρεκόρ της ζήτησης, εξασφαλίστηκε πλήρως η επάρκεια εφοδιασμού των πελατών της ΔΕΠΑ και δεν προέκυψε κανένα απολύτως πρόβλημα στην παροχή φυσικού αερίου.

Σταδιακά επίσης, άρχισε να αποκαθίσταται η παροχή φυσικού αερίου από την Τουρκία, ενώ με τις ενέργειες της ΔΕΠΑ, είχε ήδη αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβλήματος στην παροχή φυσικού αέριου ακόμη και σε περίπτωση που η κατάσταση παρέμενε ίδια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η διασφάλιση της απρόσκοπτης προμήθειας φυσικού αερίου των πελατών της ΔΕΠΑ, πραγματοποιείται μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων που έχει συνάψει η εταιρεία με τη Gazprom για ρωσικό αέριο συνολικής ποσότητας τριών (3) δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, με την τουρκική Botas για αζέρικο αέριο συνολικής ποσότητας 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως και με την αλγερινή Sonatrach για υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) συνολικής ποσότητας 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Παράλληλα, για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στον εφοδιασμό και για την επίτευξη ανταγωνιστικότερων τιμών για τους πελάτες της, η ΔΕΠΑ εισάγει φορτία υγροποιημένου αερίου, από την ελεύθερη αγορά.
Το φυσικό αέριο εισάγεται από τη ΔΕΠΑ στην ελληνική αγορά με αγωγούς μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, του οποίου διαχειριστής είναι ο ΔΕΣΦΑ. Η εισαγωγή γίνεται από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και μέσω του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Τέλος, με στόχο την ακόμη ισχυρότερη διασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, η ΔΕΠΑ δραστηριοποιείται δυναμικά σε μεγάλα έργα που θα αναβαθμίσουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, όπως το σύστημα αγωγών ITGI (Αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας) και ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB

ΠΗΓΗ:energypress.gr