Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ & ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν εύκολο ορισμό για να καθορίσουμε την ειδικότητα του υδραυλικού, ώστε να τη διαχωρίσουμε από εκείνη του συντηρητή καυστήρων. Ο υδραυλικός περιορίζεται σε εκείνο το κομμάτι της κεντρικής θέρμανσης οπού κυκλοφορεί το νερό, όπως π.χ. σωλήνες, βάνες, κ.λ.π. και όχι στον καυστήρα.

Ο καυστήρας δεν είναι μια απλή ηλεκτρική συσκευή.

Όπως το ψυγείο η κουζίνα που τα συνδέουμε με το ρεύμα και είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Στον καυστήρα υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και ρύθμισης. Για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των καυστήρων υγρών και αεριών καυσίμων, ο εγκαταστάτης συντηρητής καυστήρων έχει ικανότητες και γνώσεις του οποίου έχουν πιστοποιηθεί από κρατικό φορέα και την επαγγελματική άδεια για να ασχολειται με τη φωτιά. Η φωτιά και το κύκλωμα της καθώς και τα όργανα ελέγχου και ρύθμισης της λειτουργίας του καυστήρα, των αυτοματισμών, των συστημάτων ασφαλείας και οι ηλεκτρικές συνδέσεις του λεβητοστασίου βρίσκονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του συντηρητή καυστήρων και υπεύθυνο του λεβητοστασίου.

Ο καυστήρας είναι μια σύνθετη βιομηχανική μηχανή και αποτελεί το σημαντικότερο και πολυπλοκoτερο μέρος της κεντρικής θέρμανσης . έχει όλα τα συστήματα ρύθμισης της φωτιάς για την ιδανικότερη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης. Σε πολλές οικοδομές της Θεσσαλονίκης η κατανάλωση φτάνει και ξεπερνάει τα 100 λίτρα πετρελαίου την ώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε αυτήν την κατανάλωση για να καταλάβουμε το μέγεθος της φωτιάς, η οποία πρέπει να καίει κάτω από πλήρη έλεγχο σε απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες, καθώς και το παραμικρό σφάλμα στις ρυθμίσεις της μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Τη δαπάνη για τη φθορά και αντικατάσταση των μηχανημάτων, δεν θα την αποφύγετε, εάν δεν αναθέσετε την συντήρηση του συστήματος θέρμανσης σας σε αναγνωρισμένο και υπεύθυνο τεχνικό γραφείο εγκαταστάσεων και συντηρήσεων καυστήρων. Η καλή λειτουργία των μηχανημάτων και η μείωση του κινδύνου της πρόωρης Φθοράς τους αφορά άμεσα τα οικονομικά σας συμφέροντα. Με μια ρύθμιση ακριβείας με ειδικούς ηλεκτρονικούς αναλυτές καυσαερίων για την καλή λειτουργία του καυστήρα σας κερδίζετε μέχρι και 30%.

Επομένως για την ασφάλεια και τη σιγουριά σας οποίο καύσιμο και εάν χρησιμοποιείτε, υγρό η αέριο, μαζουτ, πετρέλαιο, υγραέριο η φυσικό αέριο, επιλέξτε πιστοποιημένο αδειούχο εγκαταστάτη συντηρητή καυστήρων. Είναι οι μονοί υπεύθυνοι.



Ο πλέον κατάλληλος χρόνος για την ετήσια γενική συντήρηση των μηχανημάτων του καλοριφέρ είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου λειτουργίας τους.

Οι παγωνιές του χειμώνα έρχονται απροειδοποίητα. Τα τμήματα της εγκατάστασης που είναι εκτεθειμένα προκαλούν άσκοπες απώλειες και συνεπώς μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου γι’αυτό το λόγω επιβάλετε η μόνωση των τμημάτων αυτών.

Τα σώματα του καλοριφέρ πρέπει να είναι ελευθέρα απ’ολες τις πλευρές για την πλήρη απόδοση τους.

Φροντίστε ο καθημερινός αερισμός των δωματίων να γίνεται τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ, διότι δημιουργούνται μεγάλες απώλειες θέρμανσης

Τα κλειδιά του λεβητοστασίου να υπάρχουν πάντα σε ένα συγκεκριμένο μέρος και όχι στην τσέπη του εκάστοτε διαχειριστή, διότι σε περίπτωση ανάγκης και εφόσον αυτός λείπει δημιουργούνται προβλήματα με δυσάρεστες συνέπειες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνετε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καλοριφέρ στην καμινάδα, σε περίπτωση που βγάζει μαύρο καπνό σταματήστε τη λειτουργία του καυστήρα και ειδοποιήστε αμέσως τον συντηρητή σας

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε καπνό η πολλά καυσαέρια στο χώρο του λεβητοστασίου, τότε σταματήστε αμέσως τη λειτουργία του καυστήρα.

Πρέπει να υπάρχει ηλεκτρικός διακόπτης ασφαλείας και να βρίσκεται σε εμφανές σημείο εκτός λεβητοστασίου. Αυτό μας βοηθαει στην γρήγορη και εύκολη διακοπή της λειτουργίας του καλοριφέρ σε περίπτωση που αντιληφθούμε καπνούς και μυρωδιές.

Η ηλεκτρική εγκατάσταση στο λεβητοστάσιο θα πρέπει να είναι σε αρίστη κατάσταση, οι διακόπτες σε εμφανή σημεία και οι καλωδιώσεις χωρίς φθορές και γυμνά μέρη. Απαραίτητη η πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιβάλετε να υπάρχει όχι μόνο σωστός φωτισμός αλλά και κατάλληλος αερισμός στο χώρο του λεβητοστασίου σας

Φροντίστε να υπάρχει μέσα στο λεβητοστάσιο σύστημα πυρόσβεσης , κατά προτίμηση αυτόματο (οροφής ),καθώς και πυροσβεστήρας χειρός.

Απομακρύνεται από το λεβητοστάσιο τυχόν εύφλεκτα υλικά και αλλά άχρηστα αντικείμενα.(κίνδυνος πυρκαγιάς)

Φροντίστε να υπάρχει αποχέτευση στο χώρο του λεβητοστασίου η φρεάτιο με αυτόματη αντλία ώστε σε περίπτωση διαρροής να βρίσκουν διέξοδο και να απομακρύνονται τα νερά.

Μην πατάτε το κουμπί μπλόκο του καυστήρα περισσότερο από 2 φορές. Είναι επικυνδινο.

Αποφύγετε τους «ειδικούς» που υποδεικνύουν λύσεις που μονό αυτοί γνωρίζουν. Δεχθείτε υποδείξεις και λύσεις στο πρόβλημα σας μόνον από τον αδειούχο εγκαταστάτη συντηρητή που έχει και την γνώση και την ευθύνη.

Προσέχετε πάντα τις παρατηρήσεις του φύλλου ελέγχου που σας δίνει κάθε φορά ο συντηρητής σας.

Κάθε ένοικος μιας πολυκατοικίας έχει την ίδια ευθύνη με τον διαχειριστή. Για οτιδήποτε εντοπίσει πρέπει έγκαιρα να τον ενημερώσει.

Ο μοναδικός υπεύθυνος για τη λειτουργία του λεβητοστασίου είναι ο αδειούχος εγκαταστάτης συντηρητής .



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Η θέρμανση είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του οικιακού προϋπολογισμού. Με την καλή μόνωση έχουμε σημαντική οικονομία ενέργειας και χρήματος. Ακολουθώντας τα κάτωθι έχουμε σημαντική οικονομία σε καύσιμα και καθαρότερο περιβάλλον:

Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες, καλλυματα, έπιπλα, γιατί μειώνουμε σημαντικά την απόδοση και έχουμε περισσότερη κατανάλωση πετρελαίου για την θέρμανση.

Τοποθετήστε θερμοστατικές βαλβίδες στα σώματα για να ρυθμίζετε την θερμοκρασία κάθε δωματίου ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε μια σταθερή θερμοκρασία, διότι για κάθε επιπλέον βαθμό πληρώνουμε 10% περισσότερα χρήματα.

Συντηρήστε τον καυστήρα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, το κέρδος σε καύσιμα είναι μεγάλο.

Η συντήρηση του συστήματος καλοριφέρ πρέπει να γίνετε αποκλειστικά από ειδικευμένους τεχνικούς με άδεια εγκαταστάτη συντηρητή υγρών καυσίμων.

Πάντα να ζητάτε από τον συντηρητή την συμπλήρωση του ειδικού φύλλου ελέγχου συντήρησης ώστε σε περίπτωση ατυχήματος η ρύπανσης την ευθύνη να την αναλαμβάνει ο συγκεκριμένος τεχνικός.